Voor het uitvoeren van een zoekwoordanalyse en het vinden van goede zoekwoorden is een zoekwoorden tool onmisbaar. Heb je al een account gemaakt in Google Ads? Dan kun je ook gebruik maken van de gratis tool van Google zelf: de zoekwoordplanner.
Let wel even op! Je hoeft geen geld te betalen voor het gebruik van de zoekwoordplanner, maar Google vraagt je wel om eerst een account aan te maken én de factureringsgegevens in te vullen. Ook is het belangrijk dat je kiest voor de “expertmodus” en niet voor de “slimme modus”. Heb je dat allemaal geregeld? Dan kun je aan de slag met de zoekwoordplanner!
Wat is de zoekwoordplanner?
In het kort: in de zoekwoordplanner van Google kun je zien op welke zoekwoorden wordt gezocht en wat het gemiddelde zoekvolume is per maand. De zoekwoordplanner geeft ook suggesties voor zoekwoorden op basis van een website en zoekwoorden die je zelf ingeeft. Gegarandeerd nieuwe zoekwoordideeën dus!
Bovendien laat de zoekwoordplanner ook zien:
- hoeveel concurrentie er op een woord zit;
- wat de geschatte prijs per klik is;
- een schatting van het aantal vertoningen, kliks en conversies voor jouw campagne (als je die al hebt gemaakt);
- en dus een schatting van je kosten per maand.
Houd er wel rekening mee dat het altijd gaat om een (grove) schatting, de realiteit kan behoorlijk afwijken.
Geen (zoekwoord)idee?
Heb je nog geen idee wat voor jou goede zoekwoorden zijn? Dan maakt de zoekwoordplanner het je graag gemakkelijk: ga naar “nieuwe zoekwoorden ontdekken” en klik op “begin met een website”. Je krijgt dan dit scherm:
Vul hier jouw website in en probeer ook eens een website van een concurrent om te zien of dat nog extra zoekwoordideeën oplevert!
Zoekvolumes opvragen
Benieuwd naar het zoekvolume op een specifiek woord of woordgroep? Ga naar “zoekvolume en prognoses bekijken”. Je kunt hier direct zoekwoorden ingeven. De resultaten die getoond worden zijn de verwachtingen van Google voor jouw campagne. Dit zijn dus niet de werkelijke zoekvolumes! Tip: klik achter door naar het tabje “historische statistieken”. Als marketeers houden wij van echte cijfers en hier vind je werkelijke zoekresultaten, een indicatie van de concurrentie en van de kosten per klik. Is de concurrentiescore hoog? Dan weet je dat dit woord voor veel adverteerders interessant is. Een goed teken: de kans dat er koopintentie op het woord zit is groot. Het nadeel (of: de uitdaging) is dat je dat een sterke advertentie en een concurrerend bod per klik nodig hebt om op te vallen. Zorg dat je zeker weet dat het zoekwoord voor jou waardevol is!
Het kan beter…
Niet iedereen is enthousiast over de zoekwoordplanner van Google. Allereerst: het is best een rommelig overzicht. De gebruiksvriendelijkheid laat ook te wensen over; even snel wat zoekwoorden checken, dat doe je echt veel sneller en gemakkelijker in andere tools (waar je bijvoorbeeld de zoekwoorden niet eerst moet toevoegen aan een account of plan). En de suggesties voor zoekwoorden vallen meer dan eens flink tegen.
Alternatieven voor de zoekwoordplanner van Google
Gelukkig zijn die er ook! Dus, wil je verder kijken dan de gratis zoekwoordplanner van Google? Bekijk onze suggesties voor een alternatief:
- KWFinder (gratis en betaald)
Meer dan eens genoemd dit jaar als de beste keyword tool. Razendsnel en heel overzichtelijk. Met zoekvolumes, de trends in zoekvolumes, verwachte CPC, autocomplete suggesties en een indicatie van de moeilijkheid om hoog te scoren op een zoekwoord (belangrijk voor je SEO). - Keywordtool.io (gratis en betaald)
Een hele handige zoekwoordentool, maar wel als je de betaalde variant kiest. De gratis versie is redelijk beperkt. Een groot voordeel van keywordtool.io is dat je negatieve zoekwoorden in kan vullen en handig kan filteren. Ook zie je op welke zoekwoorden koopintentie zit.
Gaat het zo lukken met de Google zoekwoordplanner (of een andere tool)? Zo niet, laat het ons weten! Wij helpen je graag met je vragen.
Meer van dit soort tips en informatie?
Word lid van onze Google Ads training & community. 20+ uren e-learning en onbeperkte community coaching. Ideaal om Google Ads te leren of met collega marketeers en ondernemers te sparren en kennis up-to-date te houden.